Naar de inhoud

Beheer medewerker autorisatiegroepen

Handleiding

Bijgewerkt: 02-12-2025 12:32 3 minuten lezen 26× bekeken

Beheer van autorisatiegroepen in de kassa. Elke medewerker is gekoppeld aan een autorisatiegroep die bepaalt welke MplusKASSA-apps, menuonderdelen en functies toegankelijk zijn. Daarnaast kan een filterprofiel worden toegekend dat actief wordt na inloggen.

Schermafbeelding 1 van 9 (opent in een nieuw tabblad)

Het is mogelijk dat het er net iets anders uitziet, maar in grote lijnen is het instellen hetzelfde gebleven.


Beheer autorisatiegroepen

Om het beheer van de groepen aan te passen navigeren wij via de backoffice naar Beheer → Medewerkers → Autorisatiegroepen.

Schermafbeelding 2 van 9 (opent in een nieuw tabblad)

Raadplegen of Wijzigen

Vervolgens selecteren we de groep die wij willen aanpassen (of maar een kopie van een bestaande groep) en drukken we links op "Wijzigen".

Schermafbeelding 3 van 9 (opent in een nieuw tabblad)

Rangorde

Hoe lager het cijfer, hoe hoger de rang. Een autorisatiegroep met rangorde 3 mag anderen alleen maar zichzelf en anderen een groep toekennen tot en met zijn eigen rangorde, dus bijv. wel naar rangorde 3, 4, 5 of een lagere rang, maar niet naar rangorde 1 of 2. Standaard is er geen rangorde en geldt deze beperking dus niet.

Groepnaam

Het veld goepnaam is de naam van de autorisatiegroep. Deze is vrij te bepalen.

Filterprofiel

Wijzigen van het filterprofiel van een autorisatiegroep

Schermafbeelding 4 van 9 (opent in een nieuw tabblad)

Deze instelling bepaalt het filterprofiel dat wordt geactiveerd op het moment dat de medewerker inlogt in de Qline.


Beheer Filterprofiel

Schermafbeelding 5 van 9Een filterprofiel maakt het mogelijk om standaard instellingen voor zoekresultaatfilters vast te leggen in de zoekvensters en overzichten van de backoffice en POS. Hierdoor kan kassa worden afgestemd op de specifieke wensen van de organisatie, met een efficiënte inrichting van overzichten en zoekfunctionaliteit.


Voorkeurs leverancier

Deze instelling bepaalt de voorkeursleverancier die automatisch wordt ingesteld bij het inloggen in Qline. Na het activeren van de knop 'Voorkeursleverancier' opent het zoekvenster 'Relatie zoeken'. Daarbij wordt automatisch het tabblad van de eerste relatiecategorie met de markering 'Leverancier' geopend, zodat direct op leveranciers gezocht kan worden.

Kennisitem niet gevonden

Autorisatie tabbladen

De tabbladen Backoffice, Artikel-, Relatie-, Medewerkerkaart en MplusKASSA Online wordt via een boomstructuur per onderdeel weergegeven welke autorisaties van toepassing zijn.

De tabbladen Backoffice en MplusKASSA Online bepalen wat een medewerker mag

terwijl de tabbladen Artikel-, Relatie-, Medewerkerkaart regelen wat een medewerker mag zien.

Denk aan het veld "inkoopprijs" op de artikelkaart.

Schermafbeelding 6 van 9 (opent in een nieuw tabblad)

De volgende autorisatie rechten kunnen per onderdeel worden toebedeeld:

  • Geautoriseerd
  • Buddy autorisatie (mits de instelling aan staat)
  • Niet geautoriseerd

(Een leeg vierkant heeft aan dat voor een groep van autorisatie onderdelen er verschillende autorisatierechten in de groep aanwezig zijn)Schermafbeelding 7 van 9 (opent in een nieuw tabblad)

Koppelen aan medewerkers

Per medewerker:

Medewerker autorisatie wijzigen

Schermafbeelding 8 van 9Aan een medewerker moet een autorisatiegroep worden gekoppeld. Deze groep bepaalt de autorisatierechten van de medewerker. Als binnen de autorisatiegroep een filterprofiel is ingesteld, wordt dit toegepast voor de medewerker na aanmelden in de Qline. Is het filterprofiel leeg, dan wordt in dat geval het standaard filterprofiel gebruikt. Op deze manier worden toegangsrechten en standaard gegevensfiltering per medewerker geregeld.


Meerdere medewerkers in één keer:

Meerdere medewerkers autorisatie instellen

Schermafbeelding 9 van 9Voor een geselecteerde groep medewerkers kan in één handeling autorisatie worden ingesteld. Dit voorkomt individuele aanpassingen per medewerker en verhoogt de efficiëntie van het medewerkerbeheer.

Lees verder

Kopiëren

Met de knop 'Kopiëren' worden de gegevens van de geselecteerde autorisatiegroep gekopieerd en opent het scherm 'Autorisatie wijzigen'. Daar wordt een nieuwe groepsnaam ingevoerd en kunnen autorisatierechten worden aangepast. Na 'Opslaan' wordt de nieuwe autorisatiegroep definitief opgeslagen.

Verwijderen

Met de knop 'Verwijderen' wordteen autorisatiegroep verwijderd. Een autorisatiegroep kan alleen worden verwijderd als er geen enkele medewerker meer aan deze autoristiegroep gekoppeld is.

Was dit nuttig?

Gerelateerde artikelen